Na al dat harde werk om je gazon te leggen wil je het natuurlijk ook mooi houden! Hieronder enkele tips om jouw gazon goed te onderhouden.

JE GAZON ONDERHOUDEN

Waar je grasmat aan toe is, wordt bepaald door de staat waarin het gras verkeert. Zo heeft een jong gelegde grasmat behoefte aan veel water, terwijl een beschadigd gazon vraagt om de juiste herstelwerkzaamheden.  Vergeet vooral niet om water te geven met droog weer. Het gras mag – zeker de eerste tijd – niet uitdrogen. Om een vol en groen gazon te houden is het daarom belangrijk om te sproeien met name bij de aanleg van de grastegels om te wortelen met de bodem.

 

KALK STROOIEN
Mooie gazons hebben één ding gemeen: de juiste zuurgraad. Dit verbetert de opname van voedingsstoffen en houdt de bodem in topconditie, zodat het gras optimaal groeit. Je kunt de lage pH-waarde van de bodem verhogen door middel van het strooien van kalk op je gazon.

 

WANNEER BEMESTEN?
Organisch mesten doe je in het vroege voorjaar; de eerste keer strooien in maart/april. De temperatuur gaat dan omhoog wat maakt dat het gras weer omhoog wil komen. Zoals gezegd komen de voedingsstoffen uit de mest langzaam vrij, en dat is precies de bedoeling. Het tweede voedingsmoment is in juni/juli en helpt het gazon de zomer door.
Met een natuurlijke meststof is het niet erg als het droog of erg warm is buiten; een regenbui of het vocht in de grond maakt dat het gazon snel kan herstellen. Het derde voedingsmoment is in september/oktober, dit is dan ook  de laatste keer in het jaar dat er bemest hoeft te worden en helpt ook tegen mosvorming in de winter.

 

GAZON MAAIEN EN KANTEN KNIPPEN
Voor een mooi dicht gazon moet je regelmatig maaien. In combinatie met het sproeien en bemesten van je gazon, werkt maaien ook goed tegen de vorming van onkruid tussen het gras.  Van mei tot oktober kun je prima wekelijks grasmaaien. Wel het liefst als het goed droog is, zodat afgesneden snippers niet als hoopjes op je gazon blijven liggen.

Voorkom dat de grassprieten altijd in dezelfde richting worden geduwd door steeds een andere richting te maaien. De stengels van grassprieten moeten doorgaans met ongeveer de helft tot tweederde ingekort worden. Wanneer het erg warm is, bijvoorbeeld midden in de zomer, is het beter om het gras wat langer te laten. Op deze manier kan het beter tegen de droogte.

Naast het maaien zul je voor een mooi strak gazon ook de graskanten moeten bijhouden. Dit doe je door het afsteken van het gras en het knippen van de randen van je gazon. Met een kantafsteker kun je halfjaarlijks zorgen voor een mooie afscheiding van je gazon met de bestrating of andere delen van je tuin. De randen bijknippen doe je na elke maaibeurt met een grasschaar. Er zijn grasscharen die je met de hand bedient, maar ook werkend op accu. Een (elektrische) grastrimmer snijdt met automatische precisie de grassprieten af.